Heia-kultur i byen vår

– Jeg opplever en heia-kultur i byen vår. Folk vil at du skal lykkes og det er veldig fint for en innflytter fra Trondheim. Det er rom og plass til det jeg har lyst til å skape, og det er jeg veldig glad for, sier Kjersti With (39).

Tekst: HILDE LORENTZEN, Byavisa Tønsberg

 

Foto: Bydelshuset.com

 

Da Kjersti With tok utfordringen om å peke ut sitt favorittsted i Tønsberg-regionen gikk hun i tenkeboksen, og hun tenkte i flere dager. Hun vil være ærlig, for egentlig synes hun ikke Tønsberg-regionen har så mange attraksjoner og det passer henne veldig bra. For det er i byen hun liker å være. Det å flytte til Eik, tre kilometer utenfor bysentra, er egentlig for langt unna byens pulserende liv. Men for å få et passende hus med plass til tre barn, så måtte det kompromisser til. Og når familien på fem skal kose seg, så går de ut og spiser på restaurant eller på kafé. Bydelshuset, som hun åpnet i august, er hennes siste hjertebarn og er det stedet hun peker ut som sitt favorittsted. Det å skape gode møteplasser hvor folk føler tilhørighet, er hennes drivkraft. Mye av inspirasjonen henter gründeren fra Trondheim, der hun er født og oppvokst.

 

– Trondheim er en storby, og er noe av målet mitt for hvordan jeg synes Tønsberg bør være, sier hun.

 

Den tidligere politidama bestemte seg i 2008, da hun var hjemme i fødselspermisjon med barn nummer to, at hun ville gjøre noe annet.

 

– Jeg har noen ønsker om hva en by bør ha. Og Tønsberg måtte jo ha en kaffebar, forteller With. Og kaffebar ble det. Sammen med Marit Due Grøndahl åpnet hun Bare Barista kaffebar i 2009. I neste fødselspermisjon kom nye tanker og ønsker for Tønsberg by.

 

– Tønsberg må ha et håndverksbakeri. Jeg solgte meg ut av kaffebaren og satset alt på bakeri. Nå eier og driver hun With bok & kaffe på biblioteket, With Brød & Kaffe i Storgata og With bakst & Kaffe ved sykehuset. I august i fjor åpnet hun sitt siste prosjekt – Bydelshuset. Nå har gründeren 25 ansatte samt fem i praksis.

 

– Jeg har som visjon å skape steder som betyr noe for folk. Det beste kompliment jeg kan få er at vi bidrar til steder som folk føler tilhørighet til, sier With.

 

Hvorfor er det fint å vokse opp i Tønsberg-regionen?

– Jeg var på kino her om dagen å så filmen Lion, som handler om en indisk gutt som til slutt blir adoptert av en australsk familie. India har mange millioner gatebarn, som er utsatt for overgrep og menneskehandel. Det å vokse opp i en mellomstor by i Norge kan regnes som å ha trukket vinnerloddet. Vi har demokrati, fred, ro, aktiviteter og det er oversiktlig.

 

Hva er du mest stolt av ved Tønsberg-regionen?

– Hvor fint det har vært å være innflytter. At det er en kultur som heier for at folk skal lykkes.

 

Hva er det første du forteller om Tønsberg-regionen til en som aldri har vært her?

– Tønsberg ER en helårsby. Ikke en sommerby. Det er nesten best «resten av året»!

 

Hvordan vil du beskrive menneskene i Tønsberg-regionen med ett ord?

–Det er vanskelig. Veldig vanskelig å svare på. Det har skjedd veldig mye i Tønsberg siden vi startet kaffebaren. Det er veldig mange gode krefter i byen, men kanskje tar folk her litt lett på ting, både på godt og vondt. Det er noen utfordringer med det. Jeg ønsker at det blir mer som i Trondheim, med et helhjertet engasjement for nye prosjekter.

 

Hva er ditt favorittsted i Tønsberg-regionen og hva gjør stedet så spesielt?

– Det viktigste for meg i alle byer jeg besøker er å finne den lille kaffebaren, håndverksbakeriet eller den gode maten. Jeg elsker byer hovedsakelig for hva de kan by på av sjarm, muligheten for å skli inn som en innfødt og for smaksopplevelsene. Jeg er ikke opptatt av turistattraksjoner eller høye topper og kanskje nettopp derfor er jeg så glad i Tønsberg.

 

Mitt favorittsted er nå Bydelshuset. Det er det siste og største forsøket for å skape noe som finnes i Trondheim – et urbant grendehus med møterom, storsal, arbeidsfellesskap og håndverksbakeri som tilbyr et mangfold av aktiviteter for byens organisasjoner, bedrifter og privatpersoner.

 

Hvem anser du som den beste ambassadøren for Tønsbergregionen?

– Kristine Koht. Maken til glede og engasjement for denne byen! Da hun flyttet til Tønsberg uttalte hun at det er magisk her. Det er ikke mange som bruker den betegnelsen på Tønsberg. Koht har absolutt bidratt til å skape stolthet for byen vår.

 

Hvordan tror du regionen vår er om 20 år?

– Enda mer lik de store byene. Mer næring og flere bosatte i sentrum. Bra med tilflytting og høyere boligpriser. Større kjøpesenter. Jeg skulle ønske jeg kunne si flere grønne parker og møtesteder, men jeg tror ikke helt på det.

 

 

Artikkelen er endel av artikkelserien «Mitt favorittsted» som Byavisa Tønsberg har i samarbeid med Pulserende Kystperle.