Skal gründe gründermiljøet i Vestfold

27. februar 2017

Seriegründeren og mannen bak mCash skal gjøre Vestfold til gründerhovedstad. -Jeg ønsker at gründerne skal få det jeg ikke fikk, sier Daniel Döderlein, som nå skal få fart på gründervirksomheten i Vestfold med det nyetablerte selskapet Innoport AS.

Innovasjon: Daniel Döderlein (37) har startet selskapet Innoport AS som skal løfte fram innovasjon og entreprenørskap i Vestfold.

 

HILDE LORENTZEN, Byavisa tekst og foto

-Vestfold har en negativ næringsvekst på 10 prosent og taper år for år. Det etableres for få gode bedrifter. Vestfold er et fint sted å bo og folk trives her, men bedrifter etablerer seg andre steder. Skal vi leve med det og akseptere det eller skal vi gjøre noe med det? spør Daniel Döderlein.

For to-tre uker siden startet Daniel Döderlein selskapet Innoport AS som har til hensikt å få fart på innovasjon og entreprenørskap i Vestfold. Ideen har han hatt i magen helt siden februar i fjor, da han holdt foredrag for KS om hvorfor Vestfold ikke lykkes med innovasjon og hva som skal til for å komme ut av hengemyra. Hans ideer og tanker ble møtt med applaus.

Selv om kremmeren fra Nøtterøy har mer enn nok å gjøre med relanseringen av mCash som Auka til utenlandske banker, klarer han ikke å sitte stille i båten lenger. Det har gått opp for han at skal det skje noe i Vestfold, så må han gjøre det selv.

-Det er ingen som gjør noe med det, da gjør jeg det, sier Döderlein.

Starter gründerselskap

-Om ikke noe gjøres nå, så ender vi opp som på Island med å klippe håret på hverandre, sier Döderlein.

I styret og på eiersiden har han fått med seg Bendik Mathisen Heiberg, Stian Sørhagen, Sverre Aaker Sondresen og Thomas Brager Carlsen. Stian Sørhagen er ansatt som daglig leder og er allerede på plass.

-Mens andre klapper har vi av idealistiske grunner gått sammen.

Som seriegründer vet Döderlein hva han snakker om. Suksesshistorien mCash startet i Tønsberg, men han flyttet virksomheten til Oslo.

-Vestfold har ikke et økosystem. Det er fryktelig vanskelig å importere arbeidskraft fra andre steder i landet eller utlandet til en nystartet bedrift hvis det ikke finnes alternative arbeidsplasser, påpeker Döderlein.

Profesjonelt innhold

Det første de skal gyve løs på er innmaten i gründerhusene i fylket.

-Tilgang til kaffe, laptop og skrivebord kan du få hvor som helst. Et gründerhus må være mer enn et kontorfellesskap. Med mentorordning, inkubator og akseleratorprogram skal vi produsere vinnere og vaske ut en del tapere, og en del tapere vil det bli. Vi kan for eksempel tilby tremåneders program for å forfine ideen og koble på riktige mennesker og investorer. Vi her helt avhengig av profesjonalitet når vi skal foredle gründere, påpeker Döderlein, som sitter i styret i Gründerhuset Hi5.

De skal ta utgangspunkt i de etablerte gründerhusene, men på sikt vil de finne nye lokasjoner.

-Gründerhusene bør etableres i signalbygg. Det må være kommersielt og det må være sentralt. Når folk går forbi en fredagskveld så skal de se gründere som utvikler suksessbedrifter à la Spotify og Youtube. Så store ambisjoner må vi ha, sier han.

For å knytte gründermiljøet i fylket sammen, skal de etablere en regional Hub.

-Det skal bli vår felles storstue for entreprenørskap og innovasjon. Når alle er samlet kan vi bli 100 gründere. Først da er det interessant for investorer å komme og vi kan tiltrekke oss foredragsholdere fra suksessfulle selskaper som Facebook eller Google.

God timing

Det å få byene i Vestfold til å samarbeide, er ifølge Döderlein helt avgjørende.

-Det kan ikke være slik at Sandefjord koser seg fordi de får til noe som ikke Tønsberg gjør. Det er som å pisse i buska når det er kaldt. Mens vi konkurrerer med hverandre i Vestfold, ler Oslo av oss. Jo mer vi krangler innbyrdes, jo bedre går det for våre konkurrenter. Vi må stå sammen, understreker han.

Selskapet jobber nå med å få til samarbeid med lokalt næringsliv, og i forrige uke ble planene presentert for ledelsen i Treschow-Fritzøe i Larvik og flere bedriftsbesøk står for tur. Innoport har nå en søknad inne hos Vestfold fylkeskommune og kontakten er etablert med kommunene.

-Det var nå eller aldri. Det er en god timing med mange smarte folk og mennesker med høy utdannelse som er klare for å skape noe nytt. Nå skal vi finne den nye oljen, og det skal skje i Vestfold, fastslår Döderlein.

 

 

Daniel Döderlein sine tanker om Tønsberg-regionen:

Hvorfor er det fint å vokse opp i Tønsberg-regionen?

 

-Her er det noe for enhver smak, det tror jeg er viktig når man vokser opp. Natur, stillhet, fest og impulser i fin blanding.

 

Hva er du mest stolt av ved Tønsberg-regionen?

 

-Mangfoldet. Vi kan by på det meste her i regionen, det er ganske unikt.

 

Hva er det første du forteller om Tønsberg-regionen til en som aldri har vært her?

 

-Det er avhengig av hvem jeg snakker med. Jeg nevnte mangfold; noen liker skjærgård og natur, andre vil ha fest og musikk.

 

Hvordan vil du beskrive menneskene i Tønsberg-regionen med ett ord?

 

-Oi.. Ja da var det ordet brukt opp. Ett ord er ikke nok til å beskrive ett eneste menneske, og det blir enda knappere for titusenvis av folk.

 

Hva er ditt favorittsted i Tønsberg-regionen og hva gjør stedet så spesielt?

 

-På Verdens Ende ute på knausen mot vest er det en fjellhylle som du må vite om og krype frem til. Der sitter du lunt fra vinden fra syd og kan se solen slukkes i havet mot vest. Det er et vakkert sted hvor jeg har sittet og snakket om livets viderverdigheter mang en gang med pappa. Kreften tok ham alt for tidlig, men minnene og steinhylla lever videre.

 

Hvem anser du som den beste ambassadøren for Tønsberg-regionen?

 

-Det er mange som har regionen vår i sitt hjerte, fra politikere som driver frem endringer og lager grobunn for vekst – til hverdagshelter som holder hjulene i gang og bygger sten for sten. Den personen jeg best kan peke på er min kone, Carina Döderlein. Hun har føttene godt plantet her, og mens jeg trolig kunne ha fløyet med vinden har hun bygget vår base her. Det er godt å komme hjem og se Slottsfjellet og Carina, for meg er hun den beste ambassadøren.

 

Hvordan tror du regionen vår er om 20 år?

 

-Tror du på FN sine tall om urbanisering vil regionen vår fortsatt slite med vekst og de som flytter hit gjør det for å bo og bli gamle her. Jeg for min del arbeider hardt for at regionen vår skal bli en vekst-vinner. En region som blomstrer med innovasjon og entreprenørskap som stikkord. Da må vi satse sammen, på tvers av kommunene.